TIPS VOOR DE HERFST | Om je lekker in je vel te voelen!

TIPS VOOR DE HERFST | Om je lekker in je vel te voelen!

Als de herfst je hoofd onrustig maakt, je huid schraal of je gewrichten pijnlijk, dan kun je misschien wat tips gebruiken vanuit de Ayurveda. 

De herfst is duidelijk het seizoen van vata, één van de drie ‘dosha’s’ ofwel basiskrachten die volgens de Ayurveda aanwezig zijn in de natuur en in ieder mens. In de herfst is er veel vata: wind en beweging. Daarnaast zijn er pitta(vuur en verandering) en kapha(aarde en structuur). Wanneer de dosha’s in balans zijn, ben je gezond en zit je lekker in je vel. Voeding, levensstijl en de seizoenen zijn allemaal van invloed op ons evenwicht. 

De herfst is vaak een seizoen dat de balans in mensen verstoort. Dan duiken ‘typische’ herfstklachten op als verkoudheid, een droge huid, lage rugpijn, pijnlijke gewrichten of verstopping. Of gevoelens van onzekerheid, angst en onrust. We hebben er baat bij om de vata-invloed van de herfst te verlagen. Dat geldt vooral voor de vata-types, want zij krijgen extra vata-energie bovenop hun van nature al vata-dosha.


TIP: voel je lekker in je vel, verlaag je vata!


Vata is beweeglijk, kou, droog, hard. Je kunt deze energie verminderen door:
rust, warmte en zachtheid in je voeding en je dagelijks leven:

⇒ Let extra op regelmaat in je dag, vooral regelmatige eetgewoonten en op vaste tijden en voldoende slapen;

⇒ Zorg voor warmte:

  • kies warme en voedzame maaltijden (stamppot, ovenschotels) en zoete voeding (rijst, pompoen, bieten, zoete aardappels) in plaats van salades;
  • appels, peren en pruimen zijn het fruit van de herfst. Eet ze gekookt, met een beetje kaneel, dan zijn ze lichter verteerbaar;
  • drink warme dranken in plaats van koude. Begin de dag bijvoorbeeld met warme gemberthee met honing. Koffie is heftig voor je zenuwstelsel, drink het rustig en met mate;
  • kleed je warm aan, ook al heb je het nog niet koud. Draag een muts om je hoofd warm te houden.

⇒ Wapen je tegen de droogte die vata veroorzaakt:

  • gebruik sesamolie tegen een droge huid, voldoende vetten in je voeding en drink warme dranken. Slaap je onrustig, masseer dan eens je voeten met sesamolie voordat je naar bed gaat.

⇒ Zorg voor ontspanning!

⇒ Verlaag je tempo, verminder stressfactoren, ontspan.

  • Wandelen in de natuur, yoga of geniet van een heerlijke Ayurvedische oliemassage. 


HERFST/WINTERDEAL

De Ayurvedische oliemassage van het hele lichaam behoort tot de meest aangename maatregelen om vata uit te balanceren. Deze massage heeft een kalmerende uitwerking op het zenuwstelsel, stimuleert de bloedsomloop en helpt giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. De verwarmde oliën, die qua basisolie, kruiden en etherische oliën specifiek op ‘vata’ zijn aangepast, dragen bij aan de ontspanning en het verkrijgen van evenwicht in de energie. 

Kom ervaren!