BLOG

Dat is waarom jouw lichaam en geest soms snakken naar even helemaal niets.​

 

Even niksen maakt ons creatiever, succesvoller en gelukkiger. Meerdere artikelen heb ik erover gelezen, ik heb er ook al eens eerder iets over geschreven. 

Niksen is ‘nietsdoen zonder doel’. Je zou niksen kunnen omschrijven als mind-wandering. Zie het als het laten afdwalen van je gedachten. En dat is reuze gezond. Omdat je jezelf tijdens het niksen nergens op hoeft te concentreren, vul je jouw energievoorraad aan. Niksen is hersteltijd.

Daarnaast maakt niksen je creatiever. Als je je gedachten laat afdwalen, kunnen ideeën die in je hoofd ronddwalen namelijk worden gecombineerd tot iets dat je anders niet bedacht zou hebben. Heb jij dat ook wel eens, dat onder de douche, tijdens het wandelen of vakantie plotseling briljante ideeën opkomen? Niks doen is dus belangrijk voor een gezond leven. En helpt je bij succescol ondernemen.

Tips voor niks doen
Even helemaal niets doen (geen telefoon, boek, tv, pc) is soms nog knap lastig 'om te doen'. Probeer het thuis eens. Gewoon naar buiten kijken, naar je omgeving. Kijken alleen is voldoende. Of mediteren. Yoga. Een massage nemen. Even in rust zijn met jezelf. Zonder bijbedoelingen.

Ik ben benieuwd wat het je, behalve rust, oplevert. 

Bij Mindset massage begint het massageritueel bij een aantal massages met een ‘HUG’-infraroodsessie in combinatie met een MEDITATIE. Bij de meditatie speelt muziek. Onder andere werken we met binaural beats. Met deze geluiden stimuleer je je hersenen. Er spelen twee verschillende ritmische frequenties, voor elk oor één.

Dragen bij aan ontspanning
Het principe achter de binaural beats is dat je bepaalde hersengolven activeert. Het verschil tussen de tonen in je rechter- en linkeroor zorgt ervoor dat je brein een verschiltoon voortbrengt. Die verschiltoon is in frequentie gelijk aan één van de volgende hersengolven, die overeenkomen met verschillende staten van bewustzijn:

0 - 4Hz Delta: diepe slaap, helend en pijnverlichtend
4 - 8Hz Thèta: meditatie, creativiteit, ontspanning
8 - 14Hz Alfa:  stressverlagend
 

Welke frequentie we gebruiken, is afhankelijk van uw behoefte. 
De meditatie in combinatie met de binaural beatmuziek zorgt er voor dat u al begint met ontspanning en 'vertraging'. De massage zorgt daarna voor de rest. 

Ayurvedische massages: genieten en weer opladen
Ayurvedische massages bieden vele extra's ten opzichte van andere massages. Dat komt omdat door deze manier van massage intense ontspanning wordt bereikt van lichaam en geest. Hierdoor ontstaat de ruimte voor het zelfherstellend vermogen van lichaam en geest. De massage op zich is al heel fijn. Maar de bijkomende (gezondheids)effecten bieden u zoveel extra's. Meer energie, nieuwe ideeën, oplossingen voor moeilijke kwesties.... Het lijkt of ze ineens vanzelf oppoppen. 

Meer succes door relax!
Het is een heel bijzondere ervaring, het is genieten en het levert u zoveel extra's op. Plan dus in uw agenda dit moment van rust pakken en tegelijkertijd opladen. 

Kom ook genieten van een Ayurvedische massage! Aanrader!

Bij Mindset massage in Sumar (Friesland)
Exclusief in Ayurvedische massages, speciaal voor ondernemers en managers 

 

De Ayurvedische massage neemt ook in Friesland aan populariteit toe. Dat merken we tenminste bij Mindset massage. Steeds meer mensen ontdekken de waarde van een lichaamsmassage waarmee men preventief aan de gezondheid werkt, namelijk aan rust in lichaam en geest. Die rust geeft vervolgens allerlei voordelen.

Voordelen Ayurvedische massage:

 • intens ontspannend en stressverlagend
 • spanning weg uit schouders, rug en nek
 • de energie gaat weer stromen
 • waardoor ruimte ontstaat voor het zelfherstellend vermogen van het lichaam
 • en daardoor weer fysieke energie en/of een andere mindset
 • en niet te vergeten: een heerlijke en lange massage om van te genieten

Ayurvedische massage bevordert de gezondheid

In de westerse samenleving zijn we gewoon om met medicijnen te reageren wanneer er iets mis is met de gezondheid. In de oosterse samenleving doet men dat anders. Daar neemt men preventief maatregelen om gezond te blijven. Ayurvedische massages, gezonde voeding, meditatie en yoga zijn daar voorbeelden van.

Ayurvedische massage in Friesland

Mindset massage heeft zich gespecialiseerd in de oosterse Ayurvedische massages. Deze zijn van oorsprong afkomstig uit India. Ayurveda betekent: de wetenschap van het leven en is al ruim 5000 jaar oud. Deze leer gaat ook over het tot je nemen van voor jou goede voeding (onbewerkt, uit je eigen streek en producten van het seizoen bijvoorbeeld).

Effect Ayurvedische massages

In het noorden van ons land ligt de focus in massagepraktijken vooral op de westerse massages, die de sportmassage als basis hebben. Deze massages hebben een ander effect en dat kunt u heel duidelijk merken! Het effect is niet te vergelijken met een Ayurvedische massage die u in een andere dimensie brengt. Dat is beslist niet zweverig bedoeld, maar deze massage brengt u in een andere staat van bewustzijn. U laat zich meevoeren en glijdt weg door de strijkende zachte bewegingen, de muziek die u hoort en de geur die u ruikt. Even lekker geen gedachten, geen drukte in uw hoofd, juist even helemaal lekker niets. Hierdoor voelt u zich na afloop totaal ontspannen en lekker in uw vel. Bijzonder is ook dat u dit nog dagen daarna kunt voelen of het gevoel weer kunt oproepen.

Speciaal voor u gemaakte olie

Marianne: "Als u het 'nijsgjirrich' vindt om te kijken welk type u bent volgens de Ayurveda en hoe het gesteld is met uw balans of onbalans, kan ik op basis daarvan de massageolie op u persoonlijk afstemmen. Ik maak zelf biologische kruidenoliën, die ik helemaal op de persoon gericht kan afmaken. Naast de massageolie, stem ik ook de massage en de muziek op uw persoon af. Heeft u hierin interesse en boekt u een Ayurvedische massage, dan mail ik u de testen daaraan voorafgaand."

Wees welkom

in mijn praktijk in Sumar, Friesland (omgeving Burgum)
Metz’ Mindset massage, exclusief in Ayurvedische massages

Als de herfst je hoofd onrustig maakt, je huid schraal of je gewrichten pijnlijk, dan kun je misschien wat tips gebruiken vanuit de Ayurveda. 

De herfst is duidelijk het seizoen van vata, één van de drie ‘dosha’s’ ofwel basiskrachten die volgens de Ayurveda aanwezig zijn in de natuur en in ieder mens. In de herfst is er veel vata: wind en beweging. Daarnaast zijn er pitta(vuur en verandering) en kapha(aarde en structuur). Wanneer de dosha’s in balans zijn, ben je gezond en zit je lekker in je vel. Voeding, levensstijl en de seizoenen zijn allemaal van invloed op ons evenwicht. 

De herfst is vaak een seizoen dat de balans in mensen verstoort. Dan duiken ‘typische’ herfstklachten op als verkoudheid, een droge huid, lage rugpijn, pijnlijke gewrichten of verstopping. Of gevoelens van onzekerheid, angst en onrust. We hebben er baat bij om de vata-invloed van de herfst te verlagen. Dat geldt vooral voor de vata-types, want zij krijgen extra vata-energie bovenop hun van nature al vata-dosha.


TIP: voel je lekker in je vel, verlaag je vata!


Vata is beweeglijk, kou, droog, hard. Je kunt deze energie verminderen door:
rust, warmte en zachtheid in je voeding en je dagelijks leven:

⇒ Let extra op regelmaat in je dag, vooral regelmatige eetgewoonten en op vaste tijden en voldoende slapen;

⇒ Zorg voor warmte:

 • kies warme en voedzame maaltijden (stamppot, ovenschotels) en zoete voeding (rijst, pompoen, bieten, zoete aardappels) in plaats van salades;
 • appels, peren en pruimen zijn het fruit van de herfst. Eet ze gekookt, met een beetje kaneel, dan zijn ze lichter verteerbaar;
 • drink warme dranken in plaats van koude. Begin de dag bijvoorbeeld met warme gemberthee met honing. Koffie is heftig voor je zenuwstelsel, drink het rustig en met mate;
 • kleed je warm aan, ook al heb je het nog niet koud. Draag een muts om je hoofd warm te houden.

⇒ Wapen je tegen de droogte die vata veroorzaakt:

 • gebruik sesamolie tegen een droge huid, voldoende vetten in je voeding en drink warme dranken. Slaap je onrustig, masseer dan eens je voeten met sesamolie voordat je naar bed gaat.

⇒ Zorg voor ontspanning!

⇒ Verlaag je tempo, verminder stressfactoren, ontspan.

 • Wandelen in de natuur, yoga of geniet van een heerlijke Ayurvedische oliemassage. 


HERFST/WINTERDEAL

De Ayurvedische oliemassage van het hele lichaam behoort tot de meest aangename maatregelen om vata uit te balanceren. Deze massage heeft een kalmerende uitwerking op het zenuwstelsel, stimuleert de bloedsomloop en helpt giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. De verwarmde oliën, die qua basisolie, kruiden en etherische oliën specifiek op ‘vata’ zijn aangepast, dragen bij aan de ontspanning en het verkrijgen van evenwicht in de energie. 

Kom ervaren!

 

 

Het lijkt weer een nieuwe trend: de Ayurvedische massage is hip!
Toch bestaat de Ayurveda al ruim 5000 jaar. Waarom het dan nu hip is? Waarschijnlijk heeft het te maken met een sterker bewustzijn hoe we omgaan met gezonder voeding en leven.

AYURVEDISCHE MASSAGE | Wat is het en waarom is het zo fijn? In het superkort: je geniet van een anderhalf uur durende massage (!) die een intense rust in je lichaam en geest brengt. Even helemaal ‘unpluggen’ en energie opdoen, heerlijk. En bovendien: goed voor je gezondheid!

Ayurveda is afkomstig uit India en wordt gezien als een van de oudste geneeskundige systemen. In tegenstelling tot onze Westerse samenleving is Ayurveda preventief bezig met gezond zijn en blijven. Men gebruikt daarvoor methoden als zuiver eten (onbewerkt, vers, uit de streek), kruiden en ontspanning (yoga, meditatie, massage). Deze preventieve ‘genees’middelen maken deel uit van een leefwijze om gezond te leven en klachten te voorkomen.

Onze Westerse samenleving levert ons veel druk en stress op. Die hebben een forse invloed op ons lichaam en onze geest. En dus op onze gezondheid. 

Wat is een Ayurvedische massage?
Marianne: “Een Ayurvedische massage kenmerkt zich door glijdende bewegingen met zuivere oliën die lichaam en geest in een soort trance brengen. Je bent wel wakker maar je drijft aangenaam weg in een soort andere dimensie, lijkt het wel. Ondertussen hoor je de achtergrondmuziek en ruik je de biologische massageolie, die ik speciaal op jouw ‘constitutie’ heb gemaakt. Marmapunten (knooppunten van weefsels) waar energie zich kan ophogen, worden behandeld, zodat energie weer kan stromen. Kortom, een heerlijk ritueel en ware sensatie!”

Voordelen Ayurvedische massage
Een Ayurvedische massage is meer dan een massage van je lijf en spieren. Het is een holistische benadering van jouw persoon op dat moment. Naast de massage op zich werkt de Ayurvedisch massage op energetisch niveau. Knooppunten waar energie zich ophoudt, worden weer vrijgemaakt en via de aarde afgevoerd. Daardoor voelen mensen zich na de massage meteen al heerlijk ontspannen in zowel lichaam als geest.

Goed water drinken na de massage is belangrijk om het lichaam te helpen afvalstoffen die zich nog in het lichaam bevinden, te verwijderen.

Gezondheidsvoordelen
De werking van de massage gaat nog een tijdje door, ook in de dagen na de massage. Weer lekker slapen, zonder of met minder pijn bewegingen kunnen uitvoeren, je ‘licht’ voelen in de zin van minder aan je hoofd hebben en nieuwe energie voelen. Dat zijn voorbeelden die je na een massage merkt.

Belangrijk is vooral ook dat de massage naast dat fijne gevoel zoveel gezondheidsvoordelen oplevert. De Ayurveda vertrouwt op het eigen herstellend vermogen van de mens.

Herhaal regelmatig dit ritueel
Als je echt alles uit deze massage wilt halen en dit gevoel en je gezondheid op peil wilt houden, gun jezelf dan zo’n ritueel elke zes tot acht weken.


Een paar praktische tips

 • Draag geen nieuwe kleding maar iets dat ‘vies’ mag worden (in verband met de olie die wordt gebruikt en misschien niet allemaal wordt verwijderd met een handdoek)
 • Bij lang haar, neem een haarclip mee (ook in je haar komt olie), zodat je je haren op kan steken tot je ze kan wassen.
 • Tijdens de massage gaat zoveel mogelijk kleding uit, de onderbroek blijf aan.
 • Drink veel water na de massage, zo kunnen afvalstoffen je lichaam goed verlaten
 • Ben je verkouden of koortsig? Verzet je afspraak! Je wilt toch genieten van je massage.
 • Gebruik je medicijnen? Geef dat door. Deze beïnvloeden je lichaam en geest. Onder andere de druk van de massage wordt hierop afgestemd (het gaat om medicijnen met gele sticker die de rijvaardigheid beïnvloeden, anti-depressiva, bloedverdunners).


Meer achtergrondinfo Ayurveda
Voor een goede gezondheid is het nodig om qua lichaam en geest in balans te zijn. Dat stelt de Ayurveda. Een wetenschap en levenswijze die al 5000 jaar geleden in India is ontstaan. De gezonde levensstijl wordt bereikt door bewust om te gaan met zuivere voeding en manieren van ontspanning. Gezondheid betekent dat lichaam en geest in balans zijn. De Ayurveda vertrouwt op het eigen herstellend vermogen van de mens.

De ideale balans ontstaat bij onze geboorte en wordt gevormd door drie energiekarakteristieken, genaamd Dosha’s: Vata, Pitta en Kapha.
Vata staat voor beweging en verandering,
Pitta voor de stofwisseling en
Kapha voor structuur en stevigheid.

Ieder mens heeft zijn eigen ideale balans en specifieke aanleg, een bepaalde verhouding tussen de genoemde drie dosha’s. Via een test kunnen we achterhalen wat uw ‘constitutie’ is.

Te druk zijn, stress of andere manieren van ‘vervuiling’ van het lichaam, leiden tot een disbalans. Die disbalans kan zich gaan uiten in lichamelijke of geestelijke klachten/ziekten.
Hoe de disbalans er uit ziet, is ook weer te achterhalen via een test.

Op basis van deze gegevens kunt u aan de slag met het verbeteren van de balans. Bijvoorbeeld door voeding die past bij het verlagen van uw dosha waar zich de disbalans bevindt. Of om uw leefstijl aan te passen aan uw specifieke aanleg. Of natuurlijk via een fijne massage om weer in balans te komen.

Balans betekent gezondheid. En dat is toch wat u wilt!

 

Maak een afspraak via de contactpagina of stuur een email: info@mindsetmassage.nl