BLOG


Mooie tekst vind ik dat. Het omschrijft zo mooi je proces van ronddolen en hoe je dan weer je pad vindt om een andere weg in te slaan. Tenminste, zo geldt dat voor mij. Een prachtige weg om te gaan en best wel een intens proces zo nu en dan. Maar als je dat pad bewandelt, biedt het je zoveel moois en persoonlijke ontwikkeling.

Voor mij geldt dat ik daardoor mijn business ga uitbreiden. Ik ga body, mind & soul nog meer verbinden met business. Vanuit een holistische benadering ga ik ondernemers coachen die in de fase van ronddolen zitten, hun weg nog niet precies zien. Hun weg naar succesvol ondernemen vanuit meer rust, naar een onderneming waar ze hun hart en enthousiasme (weer) in kunnen leggen en balans hebben met hun privéleven. Dat gun ik anderen ook!

Moving on to a new future 
Ik ben er klaar voor. Dank Studio By NOUK voor de aangepaste look&feel. En meer informatie volgt tzt over de nieuwe business.

 

#newhorizons; #businessmetbodymindandsoul; #Ayurvedischemassage; #holistikinbusiness.nl

De herfst is begonnen. Persoonlijk moet ik daar altijd even aan wennen. Ik hou van buiten zijn, lekker in een jurkje fietsen en de zon op je gezicht voelen, ergens neerstrijken op een terrasje. Heerlijk! En dan dient de herfst zich aan met harde wind of regen. Het is echt wel even omschakelen. Maar als hij er dan echt is, is het ook weer prima. Ik waardeer de seizoenen met hun eigen kenmerken. 
 

Hoe voel jij je?
Dat je moet wennen aan een nieuw seizoen is op zich niet vreemd, want elke seizoenswisseling heeft invloed op hoe jij je voelt. Seizoenswisselingen maken ons even wat kwetsbaarder, ze knabbelen aan je weerstand. De herfst doet dat bovendien nog eens extra.

 

Al een paar jaar volg ik de leer van de Ayurveda. Ayurveda betekent de wetenschap van het leven. Het is een 5000 jaar oude oosterse geneeskunst die preventief gericht is op een gezond leven. Ayurveda volgt de ritmes in de natuur, gebruikt natuurlijke ‘genees’middelen en streeft altijd naar balans. Het is preventief gericht op gezond zijn en lekker in je vel zitten. Dus ook in de herfst ;)

 

De herfst maakt ons even kwetsbaar
De herfst is het seizoen van ‘vata’, dat staat voor wind en beweging, voor kou en droogte. Typische herfstklachten zijn verkoudheid, pijnlijker gewrichten, stijfheid, drogere huid. Maar ook: angst, onrust, onzekerheid. 
De herfst maakt ons even kwetsbaarder, dat geldt ook voor ons immuunsysteem. Dat alles is normaal en hoort typisch bij het herfstseizoen, waarin de dagen korter worden en de zon minder lang schijnt.


Natuurlijk ritme
In de natuur zie je hoe de seizoenen zich volgen. Er is een komen en gaan. De seizoenen brengen ieder voor zich veranderingen met zich mee. Waarna een nieuw seizoen volgt met andere veranderingen. Een komen en gaan van veranderingen, maar wel met een duidelijk ritme. Na de zomer volgt de herfst en volgend jaar is dat weer zo. Elk seizoen heeft zijn functie. 
In de herfst zie je de diepe kleuren van de zomer vervagen. De zon is minder aanwezig, waardoor de bladeren van de bomen minder voeding geven. De boom past zich aan en stoot de bladeren af. Takken verdrogen en knakken. De boom is bezig om zich eventjes terug te trekken. Om in latere seizoenen weer tot volle bloei te komen.  

 

Zo werkt dat ook bij dieren. En bij mensen. De seizoenen hebben invloed op ons lichaam en onze geest. Er is een tijd van terugtrekken, verstilling en verhoogd bewustzijn. Waarna we straks weer volop kunnen bloeien en doorontwikkelen. 

 

Ook bij ondernemers

Ik zie dergelijke seizoenen ook bij ondernemers. Er is een tijd van volop bloeien, waarna er een tijd is van rust. Dat vindt niet iedereen fijn. Want is het dan wel zo, dat er weer een tijd van bloeien komt? Mijn ervaring is, dat juist de tijd van rust en vertraging je enorme kracht geeft voor de ontwikkeling die daarna komt. Heb vertrouwen! Ik heb een periode van ‘vertraging’ achter de rug en ik kan je zeggen dat het enorm spannend was, maar dat het me enorm veel heeft gebracht. Daar kom ik in een latere blog op terug! 
 

Wanneer ben je kipfit?
Ayurveda gaat uit van drie basisenergieën, ‘dosha’s’, die in de natuur aanwezig zijn en waaruit wij allemaal bestaan. Vata heb ik al genoemd. Verder zijn er ‘kapha’ (aarde, structuur; winter) en pitta (vuur, transformatie; zomer). Lente is een combinatie van pitta en vata.
Elk mens heeft een unieke samenstelling qua dosha’s. Je hebt ze alle drie in je, maar in hogere of mindere mate. Je voelt je op je opperbest als deze met elkaar in balans zijn. Daarbij zijn je voeding en levensstijl heel erg van belang. Daarmee kun je jezelf juist in een disbalans brengen. Het seizoen ‘helpt’ daarin nog eens extra mee. 

 

Hoe blijf je fit in de herfst?

Iedereen heeft er baat bij om de vata-energie (van kou, droogte, beweging) en daarmee de typische gezondheidsklachten van dit seizoen, te verminderen. Maar vooral de ‘vata’-mensen doen er goed aan om extra voor zichzelf te zorgen. Want zij hebben van nature al veel vata in zich, de herfst doet er nog een extra schepje bovenop. Vata-mensen zijn daardoor kwetsbaarder voor de typische herfstgezondheidsklachten.
Door precies het tegenovergestelde van de vata-kenmerken te gebruiken, neutraliseer je de vata-energie. Met warmte, olie/vocht, rust en zachtheid zorg je dat het evenwicht zich weer herstelt. En daardoor voel jij je kipfit.
 

Tips:

 • Kleed jezelf warm (ook al heb je het niet koud)
 • Masseer je huid met een natuurlijke olie, zoals sesamolie of jojobaolie, bij voorkeur dagelijks. Het voorkomt uitdroging en werkt rustgevend.
 • Eet en drink vooral warm, dat is voor nu beter verteerbaar. Gebruik voedsel dat nu in de natuur wordt geoogst, vers, onbewerkt en uit jouw regio. Gebruik kruiden die je spijsvertering stimuleren (gember, kurkuma, kaneel). Rauwe salades en droge producten gebruik je nu liever niet of met mate. 
 • Verlaag je tempo. Ook bij het sporten bijvoorbeeld, om je gewrichten wat meer te ontzien.
 • Zorg voor ontspanning. Gun jezelf de rust en de vertraging van dit seizoen. Warm aankleden, naar buiten in de natuur, wandelen, de stilte opzoeken, meditatie, Ayurvedische massage, yoga en ’s avonds wat eerder gaan slapen. 

 

Ayurveda,
je voelt je beter op het ritme van je natuur.

Dat is waarom jouw lichaam en geest soms snakken naar even helemaal niets.​

 

Even niksen maakt ons creatiever, succesvoller en gelukkiger. Meerdere artikelen heb ik erover gelezen, ik heb er ook al eens eerder iets over geschreven. 

Niksen is ‘nietsdoen zonder doel’. Je zou niksen kunnen omschrijven als mind-wandering. Zie het als het laten afdwalen van je gedachten. En dat is reuze gezond. Omdat je jezelf tijdens het niksen nergens op hoeft te concentreren, vul je jouw energievoorraad aan. Niksen is hersteltijd.

Daarnaast maakt niksen je creatiever. Als je je gedachten laat afdwalen, kunnen ideeën die in je hoofd ronddwalen namelijk worden gecombineerd tot iets dat je anders niet bedacht zou hebben. Heb jij dat ook wel eens, dat onder de douche, tijdens het wandelen of vakantie plotseling briljante ideeën opkomen? Niks doen is dus belangrijk voor een gezond leven. En helpt je bij succescol ondernemen.

Tips voor niks doen
Even helemaal niets doen (geen telefoon, boek, tv, pc) is soms nog knap lastig 'om te doen'. Probeer het thuis eens. Gewoon naar buiten kijken, naar je omgeving. Kijken alleen is voldoende. Of mediteren. Yoga. Een massage nemen. Even in rust zijn met jezelf. Zonder bijbedoelingen.

Ik ben benieuwd wat het je, behalve rust, oplevert. 

Bij Mindset massage begint het massageritueel bij een aantal massages met een ‘HUG’-infraroodsessie in combinatie met een MEDITATIE. Bij de meditatie speelt muziek. Onder andere werken we met binaural beats. Met deze geluiden stimuleer je je hersenen. Er spelen twee verschillende ritmische frequenties, voor elk oor één.

Dragen bij aan ontspanning
Het principe achter de binaural beats is dat je bepaalde hersengolven activeert. Het verschil tussen de tonen in je rechter- en linkeroor zorgt ervoor dat je brein een verschiltoon voortbrengt. Die verschiltoon is in frequentie gelijk aan één van de volgende hersengolven, die overeenkomen met verschillende staten van bewustzijn:

0 - 4Hz Delta: diepe slaap, helend en pijnverlichtend
4 - 8Hz Thèta: meditatie, creativiteit, ontspanning
8 - 14Hz Alfa:  stressverlagend
 

Welke frequentie we gebruiken, is afhankelijk van uw behoefte. 
De meditatie in combinatie met de binaural beatmuziek zorgt er voor dat u al begint met ontspanning en 'vertraging'. De massage zorgt daarna voor de rest. 

Ayurvedische massages: genieten en weer opladen
Ayurvedische massages bieden vele extra's ten opzichte van andere massages. Dat komt omdat door deze manier van massage intense ontspanning wordt bereikt van lichaam en geest. Hierdoor ontstaat de ruimte voor het zelfherstellend vermogen van lichaam en geest. De massage op zich is al heel fijn. Maar de bijkomende (gezondheids)effecten bieden u zoveel extra's. Meer energie, nieuwe ideeën, oplossingen voor moeilijke kwesties.... Het lijkt of ze ineens vanzelf oppoppen. 

Meer succes door relax!
Het is een heel bijzondere ervaring, het is genieten en het levert u zoveel extra's op. Plan dus in uw agenda dit moment van rust pakken en tegelijkertijd opladen. 

Kom ook genieten van een Ayurvedische massage! Aanrader!

Bij Mindset massage in Sumar (Friesland)
Exclusief in Ayurvedische massages, speciaal voor ondernemers en managers 

 

De Ayurvedische massage neemt ook in Friesland aan populariteit toe. Dat merken we tenminste bij Mindset massage. Steeds meer mensen ontdekken de waarde van een lichaamsmassage waarmee men preventief aan de gezondheid werkt, namelijk aan rust in lichaam en geest. Die rust geeft vervolgens allerlei voordelen.

Voordelen Ayurvedische massage:

 • intens ontspannend en stressverlagend
 • spanning weg uit schouders, rug en nek
 • de energie gaat weer stromen
 • waardoor ruimte ontstaat voor het zelfherstellend vermogen van het lichaam
 • en daardoor weer fysieke energie en/of een andere mindset
 • en niet te vergeten: een heerlijke en lange massage om van te genieten

Ayurvedische massage bevordert de gezondheid

In de westerse samenleving zijn we gewoon om met medicijnen te reageren wanneer er iets mis is met de gezondheid. In de oosterse samenleving doet men dat anders. Daar neemt men preventief maatregelen om gezond te blijven. Ayurvedische massages, gezonde voeding, meditatie en yoga zijn daar voorbeelden van.

Ayurvedische massage in Friesland

Mindset massage heeft zich gespecialiseerd in de oosterse Ayurvedische massages. Deze zijn van oorsprong afkomstig uit India. Ayurveda betekent: de wetenschap van het leven en is al ruim 5000 jaar oud. Deze leer gaat ook over het tot je nemen van voor jou goede voeding (onbewerkt, uit je eigen streek en producten van het seizoen bijvoorbeeld).

Effect Ayurvedische massages

In het noorden van ons land ligt de focus in massagepraktijken vooral op de westerse massages, die de sportmassage als basis hebben. Deze massages hebben een ander effect en dat kunt u heel duidelijk merken! Het effect is niet te vergelijken met een Ayurvedische massage die u in een andere dimensie brengt. Dat is beslist niet zweverig bedoeld, maar deze massage brengt u in een andere staat van bewustzijn. U laat zich meevoeren en glijdt weg door de strijkende zachte bewegingen, de muziek die u hoort en de geur die u ruikt. Even lekker geen gedachten, geen drukte in uw hoofd, juist even helemaal lekker niets. Hierdoor voelt u zich na afloop totaal ontspannen en lekker in uw vel. Bijzonder is ook dat u dit nog dagen daarna kunt voelen of het gevoel weer kunt oproepen.

Speciaal voor u gemaakte olie

Marianne: "Als u het 'nijsgjirrich' vindt om te kijken welk type u bent volgens de Ayurveda en hoe het gesteld is met uw balans of onbalans, kan ik op basis daarvan de massageolie op u persoonlijk afstemmen. Ik maak zelf biologische kruidenoliën, die ik helemaal op de persoon gericht kan afmaken. Naast de massageolie, stem ik ook de massage en de muziek op uw persoon af. Heeft u hierin interesse en boekt u een Ayurvedische massage, dan mail ik u de testen daaraan voorafgaand."

Wees welkom

in mijn praktijk in Sumar, Friesland (omgeving Burgum)
Metz’ Mindset massage, exclusief in Ayurvedische massages