Ayurvedische massage is hip!

Ayurvedische massage is hip!

Het lijkt weer een nieuwe trend: de Ayurvedische massage is hip!
Toch bestaat de Ayurveda al ruim 5000 jaar. Waarom het dan nu hip is? Waarschijnlijk heeft het te maken met een sterker bewustzijn hoe we omgaan met gezonder voeding en leven.

AYURVEDISCHE MASSAGE | Wat is het en waarom is het zo fijn? In het superkort: je geniet van een anderhalf uur durende massage (!) die een intense rust in je lichaam en geest brengt. Even helemaal ‘unpluggen’ en energie opdoen, heerlijk. En bovendien: goed voor je gezondheid!

Ayurveda is afkomstig uit India en wordt gezien als een van de oudste geneeskundige systemen. In tegenstelling tot onze Westerse samenleving is Ayurveda preventief bezig met gezond zijn en blijven. Men gebruikt daarvoor methoden als zuiver eten (onbewerkt, vers, uit de streek), kruiden en ontspanning (yoga, meditatie, massage). Deze preventieve ‘genees’middelen maken deel uit van een leefwijze om gezond te leven en klachten te voorkomen.

Onze Westerse samenleving levert ons veel druk en stress op. Die hebben een forse invloed op ons lichaam en onze geest. En dus op onze gezondheid. 

Wat is een Ayurvedische massage?
Marianne: “Een Ayurvedische massage kenmerkt zich door glijdende bewegingen met zuivere oliën die lichaam en geest in een soort trance brengen. Je bent wel wakker maar je drijft aangenaam weg in een soort andere dimensie, lijkt het wel. Ondertussen hoor je de achtergrondmuziek en ruik je de biologische massageolie, die ik speciaal op jouw ‘constitutie’ heb gemaakt. Marmapunten (knooppunten van weefsels) waar energie zich kan ophogen, worden behandeld, zodat energie weer kan stromen. Kortom, een heerlijk ritueel en ware sensatie!”

Voordelen Ayurvedische massage
Een Ayurvedische massage is meer dan een massage van je lijf en spieren. Het is een holistische benadering van jouw persoon op dat moment. Naast de massage op zich werkt de Ayurvedisch massage op energetisch niveau. Knooppunten waar energie zich ophoudt, worden weer vrijgemaakt en via de aarde afgevoerd. Daardoor voelen mensen zich na de massage meteen al heerlijk ontspannen in zowel lichaam als geest.

Goed water drinken na de massage is belangrijk om het lichaam te helpen afvalstoffen die zich nog in het lichaam bevinden, te verwijderen.

Gezondheidsvoordelen
De werking van de massage gaat nog een tijdje door, ook in de dagen na de massage. Weer lekker slapen, zonder of met minder pijn bewegingen kunnen uitvoeren, je ‘licht’ voelen in de zin van minder aan je hoofd hebben en nieuwe energie voelen. Dat zijn voorbeelden die je na een massage merkt.

Belangrijk is vooral ook dat de massage naast dat fijne gevoel zoveel gezondheidsvoordelen oplevert. De Ayurveda vertrouwt op het eigen herstellend vermogen van de mens.

Herhaal regelmatig dit ritueel
Als je echt alles uit deze massage wilt halen en dit gevoel en je gezondheid op peil wilt houden, gun jezelf dan zo’n ritueel elke zes tot acht weken.


Een paar praktische tips

  • Draag geen nieuwe kleding maar iets dat ‘vies’ mag worden (in verband met de olie die wordt gebruikt en misschien niet allemaal wordt verwijderd met een handdoek)
  • Bij lang haar, neem een haarclip mee (ook in je haar komt olie), zodat je je haren op kan steken tot je ze kan wassen.
  • Tijdens de massage gaat zoveel mogelijk kleding uit, de onderbroek blijf aan.
  • Drink veel water na de massage, zo kunnen afvalstoffen je lichaam goed verlaten
  • Ben je verkouden of koortsig? Verzet je afspraak! Je wilt toch genieten van je massage.
  • Gebruik je medicijnen? Geef dat door. Deze beïnvloeden je lichaam en geest. Onder andere de druk van de massage wordt hierop afgestemd (het gaat om medicijnen met gele sticker die de rijvaardigheid beïnvloeden, anti-depressiva, bloedverdunners).


Meer achtergrondinfo Ayurveda
Voor een goede gezondheid is het nodig om qua lichaam en geest in balans te zijn. Dat stelt de Ayurveda. Een wetenschap en levenswijze die al 5000 jaar geleden in India is ontstaan. De gezonde levensstijl wordt bereikt door bewust om te gaan met zuivere voeding en manieren van ontspanning. Gezondheid betekent dat lichaam en geest in balans zijn. De Ayurveda vertrouwt op het eigen herstellend vermogen van de mens.

De ideale balans ontstaat bij onze geboorte en wordt gevormd door drie energiekarakteristieken, genaamd Dosha’s: Vata, Pitta en Kapha.
Vata staat voor beweging en verandering,
Pitta voor de stofwisseling en
Kapha voor structuur en stevigheid.

Ieder mens heeft zijn eigen ideale balans en specifieke aanleg, een bepaalde verhouding tussen de genoemde drie dosha’s. Via een test kunnen we achterhalen wat ujow ‘constitutie’ is.

Te druk zijn, stress of andere manieren van ‘vervuiling’ van het lichaam, leiden tot een disbalans. Die disbalans kan zich gaan uiten in lichamelijke of geestelijke klachten/ziekten.
Hoe de disbalans er uit ziet, is ook weer te achterhalen via een test.

Op basis van deze gegevens kun je aan de slag met het verbeteren van de balans. Bijvoorbeeld door voeding die past bij het verlagen van jouw dosha waar zich de disbalans bevindt. Of om je leefstijl aan te passen aan uw specifieke aanleg. Of natuurlijk via een fijne massage om weer in balans te komen.

Balans betekent gezondheid. En dat is toch wat je wilt!

 

Maak een afspraak via de contactpagina of stuur een email: info@mindsetmassage.nl